Skip links

Как да дисциплинираме децата си чрез игра

Много родители все още свързват понятието за дисциплина с наказанията. Това обаче е напълно погрешно схващане.

За да научим детето да ни чува и слуша, не е нужно да се борим с лошото поведение, а да се фокусираме върху това да го научим кое е приемливо поведение и кое не.

Начините да постигнем подобна цел с децата са много, но преподаването на каквито и да било знания чрез игра определено изпъква като един от най-добрите способи.

Децата възприемат и осъзнават света и живота чрез игрите. Те са жизненоважни за щастливо и безгрижно детство, но това е и начин децата да научат важни неща за цял живот. Детският мозък възприема и усвоява отлично всичко онова, с което е ангажирано съзнанието по време на игра. Когато играят детските възприятия се обострят, а това е чудесна възможност за свързване с децата и преподаване на истински ценни уроци.

КОИ ИГРИ МОГАТ ДА СА ОТ ПОЛЗА ЗА ДИСЦИПЛИНИРАНЕТО НА ДЕЦАТА?

Настолни игри

Те са един от основните и истински полезни начини децата да се научат на търпение, толерантност, добри обноски и честна игра. В помощ за развитието на добри маниери можете да приложите следния способ: Вземете две кутии от обувки – едната определете да бъде „кутията с добри маниери“, а другата „кутия за лоши маниери“. От по-твърд цветен картон изрежете звезди или някакви други форми. Всеки път, когато детето или вие кажете „заповядай“; „моля“ и т.н., поставяйте по една фигурка в кутията за добри маниери. Всеки път, когато детето или вие направите нещо невъзпитано или лошо – поставяйте по една изрязана фигура в другата кутия. След време оставете детето да определя кога и защо да пуска звездички в съответните кутии. Следете как се справя и ако е нужно го коригирайте. След седмица или две отворете кутиите и пребройте картонените звезди от двете кутии. Направете равносметка на резултатите заедно. Ако звездите от положителната кутия са повече, наградете детето. Не е задължително наградата да е материална.

Куклени представления у дома

За тези куклени представления можете да използвате кукли и меки играчки, които детето добре познава и обича. Изберете текст, сценка или някакво умение, на което искате да научите детето и го „разиграйте“ под формата на кратка сценка.  Например как да се запознае с нов приятел или как да се държи с другарче, което го е нагрубило. Децата обожават да гледат подобни „представления“, както и да ги разиграват сами.

Ролеви игри

Всеки родител може да въвлече децата си в ролева игра. Малките много обичат да влизат в роля. По този начин те много лесно могат да се научат сами да се обуват, обличат, хранят и т.н.

Можете да поканите децата да се превъплътят в ролите на учител, лекар, пожарникар, готвач и т.н. Когато детето поеме ролята на възрастния, вие поемете тази на детето и демонстрирайте как е добре да се държи то, съответно в детската градина, в училище, в болницата, в ресторанта и т.н.

Докато сте в ролята на детето покажете добри обноски, благодарност, взаимност, търпение, както и всичко онова, което чувствате и изпитвате, така че детето да може да възприеме какво и как трябва да прави, когато попадне в съответната реална среда и ситуация.

След това разменете ролите си и оставете детето да изпълни всичко, което вече сте му показали.

Правете всичко това под формата на игра, безгрижно и забавно, а не назидателно.

За да е още по-забавно можете да пригодите и използвате някакви подръчни костюми, за да е още по-автентично влизането в роля.

Разказване на измислени истории

Почти всички детски книжки са с поука и поради това са прекрасен начин да преподадем на детето конкретно знание, да обясним нравствена категория или да покажем добри обноски. Измислянето на собствени истории обаче предоставя възможността родителите да обърнат вниманието на детето към конкретен проблем, пред който детето е изправено и чака своето решение.

Творческият подход към разказването на конкретна история е прекрасен начин вие да научите причините за конкретния проблем, а детето за евентуалните последствия от него. Не пропускайте да вкарате в измислена от вас история доза хумор, която ще направи поуката много по-лесна за възприемане. Редица научни изследвания потвърждават, че смехът има множество психологически и физиологични ползи за хората и определено помага на децата да се отпуснат и да възприемат много по-лесно нови знания и умения.

Когато родителите успеят да се срещнат във въображаемите светове със собствените си деца, това е едновременно магически и практичен начин да му предадете уроците, които искате то да научи и запомни.

Всеки родител трябва да знае, че светът на детските възможности се отваря, когато успеем да влезем в техния свят на фантазии и мечти, но внимателно и тихо – на пръсти, а не настъпателно и агресивно.

Източник: http://purvite7.bg/

Оставете коментар

Този сайт използва бисквитки.