Skip links

Млечен път

Няма по-актуална и оспорвана тема от кърменето, когато стане дума за хранене на новороденото. Настойчивото популяризиране на изключителното кърмене предизвиква все по-голям интерес у младите майки. Преимуществата на този естествен източник на храна за бебето отдавна се популяризират и от неонатолози и педиатри. Те стават все повече, също като майките, които кърмят мотивирано.

Най-важните доводи „за” кърменето?

В първите шест месеца от развитието на детето единствената храна, която отговаря на всички изисквания за рационално хранене, е майчината кърма. Продължително кърмените бебета не наддават излишно на тегло. Рискът от развитие на алергични заболявания е много по-малък. Значително по-рядко се разболяват от инфекции на дихателните пътища, възпаления на средното ухо, инфекции на храносмилателната система, инфекции на пикочните пътища. В по-късна възраст по-рядко страдат от диабет, ювенилен ревматоиден артрит и тежки злокачествени заболявания. Кърмените деца имат доказано по-добро интелектуално развитие, защото някои от съставките на кърмата влияят върху развитието на мозъчните клетки. Те са емоционално по-свързани с майките си.

Кърменето оказва благоприятно влияние и върху самата жена. Известно е, че то повлиява за ранното възстановяване на матката след раждането. Жени, които кърмят продължително време, боледуват по-рядко от рак на млечната жлеза, от миоплазма на яйчниците, железодефицитна анемия. По-бързо възстановяват теглото си след раждането. Чувстват се по-спокойни и уверени.

Кои са правилата за успешно кърмене?

Прилагайки правилата на успешното кърмене, жената може да обезпечи здравето на детето си и да създаде най-добри предпоставки за развитието му. Какво е необходимо за пълноценно кърмене:

 • Ранно захранване с майчина кърма – още в първите 30-60 минути след раждането на бебето, когато сукателният рефлекс е най-силен.
 • Да не се ползват биберон-залъгалки или шишета за хранене, преди новороденото да е сложено да суче, за да не се създаде нагласа за друго хранене освен кърменето.
 • Майката и детето трябва да бъдат настанявани в една стая след раждането – общуването с бебето подпомага лактацията на родилката.
 • Продължителността на кърменето определя детето – докато не пусне гърдата, не бива да бъде отделяно от нея.
 • Гърдата трябва да се предлага на новороденото при всеки повод, когато и колкото иска. Това е необходимо не само за засищането му, но и за оптималното му емоционално състояние. Заради психическия комфорт на бебето е възможно то да бъде кърмено и 4 пъти в рамките на един час. След първия месец детето само разрежда часовете на кърменето.
 • Нощното кърмене е най-пълноценно, подпомага лактацията и предпазва жената от нова бременност до 6-ия месец след раждането в 96% от случаите.
 • Не бива да се премества бебето на другата гърда, преди само да е приключило с първата. Така се лишава от крайното (последното) мляко, което съдържа най-много мазнини.
 • Продължителното сукане осигурява по-добро функциониране на стомаха на новороденото.
 • Препоръчва се кърменето с голи гърди – контактът кожа с кожа. Детето се чувства добре, защото чува ударите на майчиното сърце, топлината на нейната кожа му напомня много на вътреутробния начин на живот, то се успокоява и започва да суче.
 • Даването на вода не е желателно, тъй като новороденото суче активно не защото е жадно, а защото е гладно. Ако все пак майката реши да дава вода, не бива да я подслажда.
 • Пробното кърмене не дава реална представа за количеството кърма, което поема детето. Може само да създаде притеснения, които да повлияят на лактацията и да предизвикат необосновано дохранване.
 • Не е необходимо изцеждане на гърдите след всяко кърмене. При правилно организирано кърмене се произвежда толкова мляко, колкото е необходимо на бебето. Изцеждането се препоръчва само в случаи, когато е наложителна временна раздяла или ако майката работи.
 • Не се препоръчва миенето на гърдите повече от веднъж на ден, защото около ареолата са разположени т.нар. монтгомерови жлези, които отделят секрет. Той възпрепятства разраняването на зърната, специфичен е за всяка жена и привлича новороденото към майка му.

Източник: http://www.moetobebe.net, Проф. д-р Ваня Недкова

Оставете коментар

Този сайт използва бисквитки.