Skip links
Науката зад черно-бялата детска стая

Науката зад черно-бялата детска стая: защо е най-добра за новородените

“Знаете ли как можете да насърчите развитието на зрението на вашето бебе?
Знаете ли, че новородените могат да виждат само в черно и бяло до около шестмесечна възраст?”

 

В тази статия ще разгледаме защо осигуряването на високо-контрастна монохромна среда е полезно за бебетата.

Новородено

Когато се раждат, бебета не виждат света точно като нас, тъй като ретината им все още не е напълно развита и зрението им е само около 5% от това на възрастен човек. Всъщност зрението е една от най-слабо развитите функции на сензорната система на новороденото (за разлика от слуха, който е напълно развит до един месец след раждането). Зрението няма да достигне пълната способност на средния възрастен, докато вашето мъниче не стане поне на 4 години.

Може би сте забелязали, че бебето ви обича и реагира на това, че е близо до вас: това е така, защото то може да вижда само на около 25-30 см, което е горе-долу разстоянието от лицето ви, докато го храните или кърмите. Ретината на бебето след раждането може да открие само големи контрасти между черно и бяло, така че ако имате красива пастелна или цветна детска стая, на този етап тя няма да направи визуално нищо за вашето бебе, тъй като то може да я види само като един слят нюанс.

Първите месеци

През следващите няколко месеца мозъкът на вашето бебе се развива изключително бързо, поради което е важно да включите визуална стимулация в средата му. В първите си седмици и месеци бебетата се научават да използват очите си – всъщност очите им „се учат“ как да виждат. В критичната си първа година от живота мозъкът и очите на вашето бебе започват да координират изображенията – това е, което им позволява да запомнят видяното. Правилното стимулиране може да увеличи любопитството, продължителността на задържане на вниманието и паметта на вашето бебе. Тук е мястото, където черно-бялите елементи в детската стая стават много важни.

Защо сензорната стимулация е толкова важна?  

Когато погледнете новороденото си бебе, може да си помислите, че то просто лежи пасивно и не прави кой знае какво, но всъщност през цялото време в малката му главица се случва много учене! В този изключително важен период на бърз растеж на мозъка непрекъснато се формират нови синапси. Сензорната стимулация от всякакъв вид кара нервните клетки в мозъка на вашето мъниче да се размножават и да започват да се свързват и въпреки че всичко визуално е малко размазано в тези ранни дни, невероятните 80% от информацията, която новородените поглъща, идват от това, което виждат.

Стимулираните нервни клетки имат директен път към мозъка на вашето мъниче, ускорявайки мозъчния му растеж и подобрявайки способността му да се концентрира и фокусира. Колкото повече се стимулират тези нервни клетки, толкова по-бързо се развива мозъкът и повече напредва визуалното развитие на детето, като изследваниа многократно показват, че бебетата, заобиколени от правилната стимулация, достигат по-бързо следващите етапи на развитие.

Този неверочтен процес се нуждае от вашата подкрепа. За да подпомогнете развитието на мозъка на малките човечета е необходимо да им предоставите адекватна стимулация.

И така, каква е ролята на черно-белия контраст?

Още през 40-те години на миналия век изследванията показват, че най-доброто нещо, което може да привлече вниманието на вашите деца и да стимулира всички тези важни нервни клетки, е високо контрастните черно-бели форми. Цветното възприятие на новородените е ограничено до бяло, черно и сиви нюанси, тъй като очите и способността им за виждане не са напълно развити при раждането. В резултат на това бебетата обичат да гледат висококонтрастни черно-бели шарки, които се открояват от останалия размазан за тях свят, привличайки вниманието им и помагайки им да се фокусират.  Тази информация може да ви помогне да предложите на бебето си правилния вид визуална стимулация, която да подпомогне развитието на зрението му, но също така и да изиграе важна роля за насърчаване на когнитивните му умения и фокуса на вниманието.

Изследване, публикувано в Journal of Experimental Child Psychology през 1960 г., показва, че колкото по-голям е контраста на тези форми, толкова по-дълго изображението ще държи вниманието на малкото, като бебетата демонстрират предпочитание към шарки пред обикновени повърхности. От своя страна сложността на шарката нараства с възрастта на детето.

Изследванията показват, че черно-белите контрастни форми и шарки се регистрират най-силно от ретината на бебето, като изпращат по-силни сигнали към мозъка им. По-силните сигнали означават повече мозъчен растеж и по-бързо визуално развитие. Ретината и мозъкът на вашето бебе могат да се възползват от този факт, като им се осигури непрекъсната визуална сензорна стимулация чрез прости черно-бели, светли и тъмни картини и смели, контрастни форми и шарки. Всичко това произтича от факта, че бебетата могат да различат светлината и тъмнината дори преди да се родят, още докато са в корема на майка си. Когато са родят, те виждат фигури като следват линиите, където се срещат светлината и тъмнината и този контраст им позволява да започнат да осмислят чисто новия свят около тях.

В статията си „Визуално сканиране при кърмачета“ (1968) M M Haith описва как новороденото е програмирано да търси определени видове стимулация: „а) ако е нащрек и светлината не е твърде ярка, отвори очи; б) ако очите са отворени, но не виждат светлина, търси; в) ако виждаш светлина, но няма ръбове (контраст между бяло и черно), продължи да търсиш; г) ако видиш ръбове, задръж и пресечи.“

Способността на вашето мъниче да различава пълната яснота на цвета идва само от многократнотостимулиране на всичките му сетива,катовтезиранни дни всички 5 сетива допринасят за развитието на мозъкаму.

Затова забравете за стая с пастелни цветове или море от играчки в ярки краски. Уверете се, че сте интегрирали някои прости черно-бели форми и шарки в деня на вашето мъниче, за да му помогнете да се превърне в гениалното човече, което вече знаете, че е!

 

 

Оставете коментар

Този сайт използва бисквитки.