Skip links
13 любопитни факта за новородените

13 любопитни факта за новородените

Когато се роди малкото беззащитно бебе, малко от нас се замислят какво точно се случва в тялото му и какви системи и възприятие продължават да се развиват в него. Тук ви показваме 13 любопитни факта за нвоородените бебета, които най-вероятно не сте знаели.

1. Формиране на хрущялите.

Когато се родят, децата имат хрущяли, които по-късно ще се превърнат в коленни капачки. Тази мека, лесно свързваща се тъкан е много важна за децата, за да се научат да се движат, особено около шестия месец.

2. Зрението им е с големи контрасти.

Новородените могат да се фокусират на разстояние между 200 и 400 метра от лицето си. Най-ясно виждат изображения, които имат голям контраст, например черно и бяло. Те все още нямат възможност да различават всички цветове. Прочетете още по темата тук.

3. Тегло при раждането. 

Обикновено мъжките бебета тежат повече от малките момиченца при раждането. Средното тегло при момчетата е между 2 кг и 500 грама и 4 кг и 300 грама. При момичетата то е между 2 кг и 300 грама и 4 кг и 200 грама.

4. Броят на костите.

Когато се родят, скелетът на бебетата не е напълно формиран. Тогава имат 300 кости. Докато детето расте, някои кости ще формират сложни структури. Когато порасне, в тялото му ще има 206 кости.

5. Усещане за вкус.

Новороденото бебе има около 10 000 вкусови рецептора по езика. Те са много повече от тези на възрастните. С годините ще започнат да намаляват.

6. Спането. 

Новороденото трябва да спи общо между 15 и 17 часа на ден. Те спят за кратки периоди от време. Дрямките им продължават между 2 и 4 часа през първите седмици.

7. Пулсът.

Друг интересен факт, който родителите научават е, че пулсът им е много по-ускорен. Сърцето на бебето бие от 130 до 160 пъти в минута. Това е почти два път на пулса на възрастните.

8. Слухът.

Децата се раждат с добре развит слух. Те разбират мигновено от къде идва звукът или гласът. Това се случва през първите десет минути от живота им.

9. Дишане и преглъщане.

За бебетата е характерно, че могат да правят две важни действия едновременно, което подпомага храненето им: дишане и преглъщане. Тази способност изчезва на около седмия месец.

10. Цвят на косата и гъстота.

Цветът на косата и гъстота й могат да се променят след раждането. Косата може да падне, а след това ще порасне отново. Цветът и гъстота могат също да варират.

11. Рефлекси.

Рефлексите са автоматичните отговори на тялото. Новородените бебета имат много от тях. Те се раждат с около 70 примитивни рефлекса, които изчезват с времето.

12. Изследване на света.

Малките деца изследват заобикалящата ги среда с докосване. Най-чувствителната част от тялото им е устата. Това е причината и постоянно да слагат неща в нея.

13. Цветът на очите.

Много бебета имат сини очи при раждането, които се променят на по-късен етап. Това се дължи на меланина. Пигментът, който образува цвета на очите, все още не се е развил. Истинският цвят на очите се разкрива около шестия месец. Повече за цветът на очите на бебетата може да прочетете тук

Оставете коментар

Този сайт използва бисквитки.